Kontaktløse kort øker i Norge

Alle banker i Norge utsteder nå sine bankkort med mulighet for kontaktløs betaling. Mange butikker har løsningen tilgjengelig, men idag går transaksjonen som en internasjonal korttransaksjon. Snart kommer BankAxept med kontaktløs betaling.


”Du har sikkert sett det lille ikonet på bankkort eller betalingsterminaler – som kan minne om et WiFi-symbol. Dette betyr at det er klargjort for kontaktløs betaling. Ved betaling av beløp under 200 kroner, trenger man bare berøre terminalen, helt uten å bruke chip, magnetstripe eller taste inn PIN-kode. Beløp over 200 kroner krever PIN.

– Vi begynte med kontaktløse betalingskort i 2014. DNB har snart utstedt 1,9 millioner kort med denne funksjonen, og dette tallet øker fra måned til måned. Vi ser at det blir mer vanlig – både her i Norge og i utlandet, sier Maria Abdli, kommunikasjonsrådgiver i DNB.


Den ekstra kostnaden for butikkene vil nemlig forsvinne når bankene eventuelt oppgraderer til kontaktløse BankAxept-kort, siden transaksjonene da ikke vil gå gjennom internasjonale betalingssystemer, men det norske betalingssystemet BankAxept. Da er sannsynligheten også stor for at flere butikker «skrur på» funksjonen, forklarer Stein-Are Tjore, Pressesjef for NETS.

– Etter hvert som stadig flere banker utsteder kontaktløse kort med BankAxept, vil vi nok se en større utbredelse. I løpet av et år eller to vil det antakeligvis bli anvendt i mye større grad.

Ifølge Narve Hansen, markedsdirektør i BankAxept, er 56 prosent av betalingene vi utfører i dag under 200 kroner. Selskapet har nylig utført en undersøkelse om kontaktløse kort, hvor 36 prosent av respondentene oppga at de har et slikt bankkort.– Av dem som har oppgitt at de har et kontaktløst kort, er det 38 prosent som sier at de bruker funksjonen, 28 prosent bruker den «litt» og 10 prosent bruker den «ofte». Flesteparten av brukerne er yngre menn på brukersteder som kaféer og «fast food»-restauranter, sier Hansen."

Fordeler ved kontaktløs betaling

Rask betaling – under 0,5 sekunder


Enkel betaling -–uten PIN-kode


Økt omsetning – undersøkelser som er gjennomført av Visa i USA, viser at kunder som benyt­ter kontaktløs betaling gjennomsnittlig handler for 22 prosent mer enn dem som betaler med kontanter


Sikkerhet – færre kontanter i kassen


Innovasjon – ny teknologi til fordel for deg og dine kunder


Kundelojalitet – øk lojaliteten til dine kunder med sikker, rask og praktisk betalingsløsning.” 


Kilde: BankAxept, DNB og NETS

Bilde: Eika

Baard Persson Vaage

Mest lest