Kontantene taper terreng

Vi bruker kortet flere ganger enn noen gang. For første gang bruker vi nå kortet mer enn kontant betaling også i verdenssammenheng.

Mens vi i Norge har kreditt- eller debetkort vært standard betalingsmiddel i lang tid. Vi har til og med begynt å vurdere om vi ikke like gjerne kan kvitte oss med kontantene. I andre deler av verden har det tatt langt lengre tid å etablere kortbetaling, mye pga infrastruktur, sikkerhet og bruksmønster. Men nå er dette i ferd med å endre seg.


Euromonitor International sin undersøkelse om verdens konsumenter viser at kortbetalinger står for totalt 23 billioner dollar i årlig konsumkjøp i 2016.


...Men bak kommer mobilen

Euromonitor forventer videre at vi vil se en videre økning i antall kortbetalinger, spesielt med debetkort,- og en nedgang i kontantbetaling i nærmeste framtid. Men den største økningen forventes å skje på mobiltelefonen. I de neste fem årene forventes mobilbetaling å få en årlig vekstrate på hele 23%, mens kortbetalinger forventes å øke med litt over 6%.


“Skiftet mot online betalingsløsninger er fordelaktiv for mobile betalingssystemer, som opplevde en økning på hele 53% fra 2015 til 2016. Det at kontantbetalinger nå går ned er en stor seier for både kort og elektroniske betalingsløsninger”, uttaler Kendrick Sands i Euromonitor International.  

I følge SSB ble det i 2015 utført hele 2021 millioner korttransaksjoner i Norge. Det betyr at hver innbygger i Norge i fjor betalte med kort 391 ganger.

Webmaster 

Mest lest